När finns det möjlighet till blancolån?

Att köpa hus är förmodligen en av dina livs största investeringar. När du lånar pengar till ett hus vill banken att du betalar 15 % av köpesumman själv, det vill säga kontantinsatsen. Med dagens huspriser brukar detta vara en betydande summa pengar som kan ta lång tid att spara ihop till. Då kan det finnas möjlighet till ett lån. Alla vill vi ha billiga lån. Och att låna till kontantinsats går att göra hos flertalet långivare men det är alltid din betalningsförmåga som ligger till grund för bankens beslut att bevilja lånet.

Typen av lån som kan fungera för att finansiera kontantinsatsen kallas blancolån eller privatlån. Denna typ av lån kräver inte någon säkerhet, det är till och med så att huset inte får belånas till mer än 85 % av marknadsvärdet. Istället har dessa lån högre ränta än lån som kräver säkerhet. Dessutom ska de betalas av i mycket snabbare takt än bolånet, som ofta betalas under 30-50 år.

För att vara säker på att du klarar av att betala tillbaka både ett bolån och ett lån för kontantinsats gör banken en noggrann kalkyl åt dig. Det bästa är också om du även gör en egen budget då det enbart är du som känner till dina egentliga kostnader.