Behöver du låna pengar till kontantinsatsen till din nya bostad?

Behöver du låna pengar till kontantinsatsen till din nya bostad? Det kan vara möjligt med hjälp av så kallade blancolån eller lån utan säkerhet. Banken tillåter bolån på upp till 85 % av bostadens marknadsvärde och resten måste komma från dig. Många gånger handlar det om en stor summa pengar som kan ta lång tid att spara ihop. Kanske har du inte tid eller möjlighet att vänta så länge och söker ett alternativ. Ett blancolån kräver ingen säkerhet såsom till exempel bolån som ju har bostaden som säkerhet. Istället är räntan generellt högre och återbetalningstiden kortare. Det innebär att summan varje månad kan bli hög.

För att vara säker på att du har möjlighet att betala tillbaka dels bolånet och dels lånet till kontantinsatsen gör banken noggranna kalkyler. Kalkylerna baseras på din inkomst, utgifter, antal barn och eventuellt partner som ska dela lånen med dig. Eftersom banken inte vet något om dina personliga kostnader är det viktigt att också göra en egen budget. Då kan du se vilka utgifter just du har varje månad.

Om du har möjlighet är alltid det bästa alternativet att spara ihop till kontantinsatsen. Då slipper du de räntekostnader som ett blancolån medför.